Fájdalom Ambulancia

Szakmai program

Köhögés okának kivizsgálása

A köhögés, főként a hosszan tartó száraz köhögés mögött többféle megbetegedés állhat, emiatt több orvosi szakma érintett, a terület jellemzően interdiszciplináris gondolkodást igényel. Célravezető, ha tüdőgyógyász szakorvos kezdi és követi a vizsgálatok folyamatát, a diagnózis és a terápia felállítását.
Nagyon fontos, ha valaki hosszan tartó száraz köhögés miatt panaszos, vizsgálatsoron menjen át, mellyel eljuthatunk ahhoz a diagnózishoz, ami a panaszok mögött áll.

Lehetséges problémák

A köhögés mögött a légúti obstrukcióval járó ventillációs zavarok mellett más tüdőbetegség is állhat (így felmerülhet allergiás folyamat, aszthma bronchiale, COPD, akár fibrózis….). Mindemellett elkerülhetetlen az ugyanolyan, vagy hasonló tünetekkel járó reflux betegség vagy fül –orr-gégészeti betegségként a szinuszitiszek kizárása is.

Gyakorta fordul elő bizonyos magas vérnyomás kezelésre használt gyógyszerek mellékhatásaként száraz köhögés.

Érdemes kizárni ezek mellett az egyre sűrűbben előforduló pajzsmirigy megnagyobbodást okozó megbetegedéseket is.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a rekeszizom alatt, a hasban is lehet köhögés receptor.

Mindezekből látható, hogy a gondolkodásmódot, az ebből következő tevékenységeket meghatározza az interdiszciplinaritás.

A köhögés nem mindig az egyetlen tünet

A krónikus száraz köhögés nem mindig az egyetlen tünet, ami orvoshoz viszi a beteget. Gyakran társul például mellkasi fájdalommal. Abban az esetben, ha a tüdőgyógyászati vizsgálatokat követően mellkasfali eredetre van gyanú, akkor a krónikus mellkasi fájdalom csillapítására lehet szükség. Neurálterápiás módszerekkel a fájdalomcsillapítás megvalósítható.

Nagyon fontos szem előtt tartani azt, hogy az un. „secunder fenomen” reakció alapján szinte azonnali visszacsatolást kaphat a beteg, enyhülhet, akár megszűnhet a fájdalom. A neurálterápia local anaestheticumok diagnosztikus és terápiás alkalmazásával érheti el mindezt.

A hosszan tartó köhögés, krónikus mellkasi fájdalom mögött pszichés okok is állhatnak. A krónikus fájdalom kezelési palettáján nem véletlenül áll SSRI( serotonin reuptake gátló kezelés is).

Pszichoszomatikus megbetegedések

Mindez felhívja a figyelmet arra a közismert dologra, hogy a pszichoszomatikus megbetegedések a ma emberének sajnos mindennapjait megkeseríthetik. A psziché sérülése különböző testi tünetek kialakítása mellett lelki defektust is eredményezhet, önértékelési zavarokkal küzdő, testséma zavarokkal bajlódó betegek sokasága keresheti fel a belgyógyászati, tüdőgyógyászati rendeléseket.

Mindez azt erősíti, hogy az ember egységes egész, a lelki és más testi tünetére kihathat például az is, hogy milyennek érzékeli magát, tudunk-e olyan módszert kínálni számára, ahol a testével foglalkozunk, ahol a tünetei mögötti betegség diagnosztizálása és kezelése mellett felkínálhatjuk azt, hogy szépnek, fiatalnak láthatja magát. Ilyen módszer az Anti- ageing terápia ( HKO és integratív medicina Safe Laser, Botox, Guna, HKO, Medifiller, PDO).

Holisztikus megközelítés

A lelki defektusokon ily módon való segítés visszahathat a lélek gyógyulására, ezzel a pszichés eredetű testi tünetek szanálásához ( pl. krónikus száraz köhögés) is hozzájárulhat.

A fenti program kulcsa az ember, a beteg ember holisztikus módon való megközelítése, felhasználva a társszakmákkal való együtt gondolkodást, szem előtt tartva mindenekelőtt a pszichoszomatikus panaszokkal küzdő ember érdekét, célul tűzve ki, hogy munkánkkal elérhetjük a jobb életminőségüket.

Dr. Nyírő Melinda,
a Köhögés Ambulancia alapítója